PÅ ETT TÅG PÅ VÄG NORRUT

***

Sommaren 2011 fick jag uppdraget av IK Sirius dåvarande styrelse, att bygga akademin efter SEF:s certifieringsmodell. Modellen var då ny hos SEF och IK Sirius inte berörd av certifieringsmodellen, som icke-elitförening, men IK Sirius hade bestämt sig vart man ville. Idag är vi där, och i år ska vi mätas i certifieringsmodellen.
Via ett avtal med Svenska Spel, har ett bidrag till de 32 elitföreningarnas ungdomsverksamhet betalats ut årligen (Tipselitbidraget), sedan många år tillbaka.
Tidigare utgick bidraget till de 32 elitklubbarnas ungdomsverksamheter i lika stora portioner. I det kommande avtalet med Svenska Spel (som ej är 100% klart) kommer troligen nivå på certifieringen (hur många stjärnor klubbens akademiverksamhet får ihop), styra nivån på bidraget. Bidraget är till för att möjliggöra större anställningar för instruktörer i klubben.
För er som är intresserade rekommenderar jag fortfarande följande länk .

Vi har haft ett förberedande besök av SEF (oktober 2013), och efter säsongen 2014 vet vi var vi slutligen landar i poängskalan.

Område A, Mål med Ungdomsverksamheten:
– Förhållandevis höga poäng här, men ett arbete påbörjades under sensommaren 2013 i styrelsen och när målet att ta verksamheten TILL Elitnivå uppnåtts under 2013, är det dax för ett nya mål för vår klubb, och det kommer säkerligen att innebära nya, högre, tydligare och mer mätbara mål av Ungdoms/Akademiverksamheten, och nya metoder för att utvärdera, följa upp och utveckla vår verksamhet för att matcha omvärldens krav.

Område B, Spelarutveckling:
– Förhållandevis höga poäng även här, väldigt mycket tack vare vår nya Spelarutbildningsplan, där vi har några bitar kvar att addera, vilket vi gör stegvis in i 2014, med bl.a. ett medicinskt stöd för spelarna, en utveckling av fysträningen, uppdaterade arbetssätt och metoder i organisationen och i den dagliga träningen på Löten.

Område C, Tränar & Ledarorganisation:
– Den delen tillsammans med B, som av förklarliga skäl kan generera flest poäng. Vi är bra med, men det kommer att krävas att vi över tid lägger oss på UEFA Advanced Level (utbildningsnivå på instruktörer) i en större utsträckning än vad vi har idag för att kunna närma oss toppen här. Men vi har självklart en hög nivå jämfört med det som funnits tidigare och vi jobbar vidare.

Område D, Planer & Lokaler:
– Det är inget fel på de planer som finns i Uppsala. Uppsalas problem är att de är för få.
Det blir kostsamt för en klubb med elitambitioner att skaffa sig höga poäng här i Uppsala, då man skulle behöva köpa/bygga några egna konstgräsplaner och kanske ett “Hjorthagstält”, men samtidigt är det en utmaning att bli framgångsrik i att utbilda spelare utan att ha någonstans att göra det, och framförallt kunna påverka NÄR man ska göra det.
Å andra sidan – om det aldrig, historiskt, bedrivits elitfotboll i Uppsala över tid, så kan vi inte räkna med att staden ska ha en infrastruktur för elitfotboll, och att utbilda elitfotbollsspelare. Men det kommer…

Område E, Skolsamverkan:
– Höga poäng. Vi har idag ett etablerat och strukturerat samarbete med två grundskolor (Stenhagen & Eriksberg), där akademins instruktörer instruerar. Vi har även mycket nära samarbeten och dialog kring spelare med Gränbyskolan & Gottsundaskolans instruktörer, där merparten av spelarna i Uppsala befinner sig. Vi har även ett etablerat och strukturerat samarbete med Celsiusskolan (NIU och LIU) där flera av våra instruktörer arbetar.

Område F, Samarbete med andra föreningar:
– Vi valde medvetet att ligga lågt här under 2012 (då vi förstärkte & utvecklade vår egen organisation), men vi har under 2013 tagit initiativ till ett antal välbesökta och kreativa samarbetsträffar som garanterat kommer att mynna ut i fruktsamma win-win samarbeten/projekt med närområdesklubbarna under 2014.

Område G, Rekrytering av spelare & ledare:
– Höga poäng, för en human, klok och tydlig strategi som baseras på kunskap om barn och ungdomars utveckling, och inte syftar till att skrapa ihop de tidigast utvecklade spelarna i Uppsala, i tidig ålder, för att till varje pris kunna vinna plastpokaler. Vi har inför 2014 förstärkt organisationen inom detta område och kommer att ta ytterligare kliv här.

Område H: Sportsliga resultat:
– Otroligt låga poäng, men det känner ni ju säkerligen till.
Å andra spottar inte våra konkurrenter (nyblivna elitklubbar de senaste åren, Östersund, Varberg, etc) fram speciellt många heller. Det beror till stor del på att etableringsfasen är lång. Det är onekligen spännande, utvecklande och intressant att vara en ungdomsverksamhet till ett nyblivet elitlag, i en förening som har en bit kvar till att kunna kalla sig elit, som man kan göra när man är elit i ekonomi, elit i organisation, elit i infrastruktur, elit i marknad, elit i samarbeten, etc.

***

Frågan handlar egentligen om hur vi bygger en Elitfotbollskultur i en stad som aldrig haft det tidigare.

***

Även då många människor gärna ser att allt ska gå fort idag, så kan kulturbyggande omöjligen gå fort. Kulturbyggande inom elitförberedande  spelarutbildningsverksamhet handlar om kunskap om TRÄNING, konsten att kunna kontinuerligt höja och anpassa kraven på verksamhetens innehåll, som sprids från generation till generation, vilket det gjort på många andra ställen som vi gärna vill mäta oss med idag. Det handlar mindre om hur man bygger framgångsrika ungdomslag.
Att bygga en elitfotbollskultur i en stad, eller i en ort, kommer med inte gratis med Superettanplatsen, utan det krävs tålamod, många år av lyhördhet till dem som har utbildat spelare till och på elitnivå tidigare, öppenhet mot dem som kommer med nya, genomtänkta idéer och förslag och VILL bidra till att utveckla TRÄNINGEN, etablering av goda samarbeten o.s.v.
Örebro, Norrköping, Mjällby, Åtvidaberg, Degerfors, m.fl har den kulturen, därför rasar de sällan långt ned i seriesystemen när de får lite hack i produktionen ett par år.

Till hösten hittar ni IK Sirius bland de övriga lagen på Tipselit.se. Jag gissar på mer än 1, men mindre än  4 stjärnor av 5 möjliga.
Inte illa pinkat av en nybliven elitfotbollförenings ungdomsverksamhet.

***

Klubbledare i Uppsala – Mät er egen verksamhet efter modellen och bygg den successivt efter de 7 olika områdena. Ha lite tålamod och få en riktigt bra ungdomsverksamhet på sikt. Behöver ni underlag och stöd – Maila eller ring.

***

Vi jobbar vidare och vi är övertygade om framgång.

OA