I ROSLAGEN

Gott nytt fotbollsår till alla läsare.

***

5-8 december lämnade en mindre grupp IKS akademi-instruktörer Sverige för att besöka en av våra kollegors f.d. arbetsplats i Heerenveen, nordöstra Holland.
Bra fortbildningsresa, som bestod i bl.a. en heldag med instruktörerna i Heerenveens akademi, i ett mycket öppet klimat, där både samtal och träning ingick, ett möte med en legend, en Eredivisiematch och en heldag med matcher U15 och U19. Självklart också kvalitetstid med bra dialog för att fortsätta bygga vår egen akademi i Uppsala.

***

Om du har tänkt dig att utbilda fotbollsspelare är det bra om du har tillgång till planer.
Heerenveen har detta, 11,9 månader om året…

Heerenveen 1

Vi får vara på Löten, vi får boka tider på Löten, men vi får absolut inte boka för många tider på Löten för då blir det fel i det kommunala systemet.
Vår verksamhet idag behöver inte 10 planer, men vi behöver få möjlighet att träna på de planer som finns och är snöfria, när vi vill, året om, och jag anser alla dagar i veckan att det är bättre att två talangfulla 14-åringar får möjlighet att träna själva när de vill, än att 14 div 5-spelare, med en snittålder på 27 år får 180 minuter/vecka.
Och vi ska självfallet alltid betala för den träningstid vi använder…

***

Legendaren Foppe de Haan och delar av talangutvecklingens gåta, på en servett, en söndagsbrunch i december…
FDH

***

Heerenveens akademiverksamhet syftar väldigt tydligt till att utbilda spelare, inte lag. Har besökt många akademier, i och utanför Sverige men aldrig har individperspektivet varit så tydligt i fokus som i Heerenveen.
Sökandet efter skillnaden som gör skillnaden fortsätter, men gissar att vi kommer att ha fortsatt dialog i ärendet med våra nyblivna vänner i Heerenveen.

***

Vi har nu gissningsvis 99% av alla spelare på plats i akademin inför 2014.
Jag kanske ska förtydliga för de som eventuellt undrar, funderar eller spekulerar i sociala medier eller i diverse forum, att vi har precis alla spelare som vi vill ha i akademin från vårt upptagningsområde, och som vi har plats för i Akademin. Och vi är fortfarande inte jätteintresserade av spelare som INTE vill vara hos oss av olika anledningar…
Totalt utbildar vi ca 120 fotbollsspelare 2014, och samtliga spelare delar inställningen att de brinner för att bli bättre i morgon än vad han är idag. Kan du ha en bättre utmaning som Akademi-instruktör….
Någon spelare kommer säkerligen att tillkomma, och någon spelare kommer säkerligen vilja lämna under året. Så fungerar det om man som spelare ger något man verkligen vill en ordentlig chans. I bland fungerar det, och ibland ledsnar man och testar något annat. Så fungerar livet, så fungerar fotbollen.
Många gånger handlar det om att som spelare “bita i hop” och köra, och alltid, alltid, alltid, ställa frågan till sig själv – “har jag ansträngt mig tillräckligt” för att nå dit jag vill ???

***

De kommande dagarna kommer vi (undertecknad och chefstränare) att fortsätta arbeta med vår organisation. För att använda den höga kompetens våra instruktörer besitter på ett optimalt sätt behöver vi konstant skruva på konstellationerna, metoderna och arbetssätten. Vi kommer aldrig att kunna bli 100%-iga men vi kommer alltid att sträva efter bättre effekt i träning för våra spelare.

***

Ola Rydstrand i IK Sirius organisation 2014, med uppdrag i Akademi & Herr A. Välkommen tillbaka Ola.

***

Från isolerad teknik, till funktionell teknik, till spel, spel, spel – alltid spel och alltid spel med riktning,  alltid övertalighet i spel, alltid noggrannhet i spel = en Holländsk fotbollsekvation som bevisligen ger effekt – alltid.

***

ci vediamo…

OA